Apabila kematian bertukar menjadi berita gembira

Nervous juga nak buat entry pasal mati ni. Ntah kenapa tetibe hari ni rase nak tulis entry pasal mati. Semoga tiada apa yang berlaku kepadaku dan masih ada sinar dihadapan buatku...

Korang rase lah kan, bile kematian itu menjadi suatu berita gembira? Exactly...iaitu apabila kematian yang berlaku itu adalah di kalangan para syuhada'. Of course diorang terus masuk ke syurga tanpa melalui neraca timbangan (al-mizan). Diorang ikut masuk bersama para rasul, nabi, wali dan beberapa lagi golongan yang terpilih.

Kata Nabi :

Orang yang bijak adalah orang yang paling banyak mengingati mati...

Syahid tu perkataan arab. Maksudnya 'saksi'. Saksi ape? Saksi kematian. Contohnya ketika dia mati, darah yang mengalir keluar itu akan menjadi saksi akan kematiannya yang berjuang di jalan Allah. Dia terbukti mati semasa sedang menegakkan agama Allah.


Darah tu terus mengalir sehingga kiamat...(kerana orang yang mati syahid itu sebenarnya 'hidup')



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cara kawal berat badan dan info kesihatan mengenainya