Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2015

Kisah silam seorang isteri yang terbongkar gara-gara 3gp

Entry aku ni bukan lah untuk mengaibkan, jauh sekali untuk menghina mana2 pihak. Cuma ia sebagai peringatan bersama agar lebih berwaspada supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Kisah ini diceritakan oleh seorang ustaz yang mengajar di dalam sebuah kursus kahwin suatu ketika dahulu. Menurutnya, terdapat kes yang dilaporkan di pejabat agama berkenaan suatu perceraian, berkaitan dengan isu 3gp.

(Bagi korang yang tak tahu apa kah itu 3gp bagi istilah 'urban dictionary' di Malaysia, boleh la lakukan search sendiri. Untuk lebih tepat, boleh search 'kantoi 3gp'. Lepas tu tanggungjawab korang sendiri lah. Bergantung apa yang korang niatkan semasa atau selepas dapat info mengenai 3gp tu nanti).

Sambung cerita...ustaz tu kata, isteri tersebut diceraikan oleh si suami selepas si suami menonton rakaman video 3gp isteri bersama lelaki lain di dalam video tersebut dan ketika itu si isteri belum lagi berkahwin dengannya. Dengan itu, diyakini bahawa si isteri pernah berzina suatu mas…

Mungkin sains tidak dapat menjelaskan perkara ini

Bayi lelaki yang tertimbus di dalam runtuhan bangunan selepas dibedil oleh Yahudi di Palestin sememangnya tidak terjangkau oleh akal memandangkan bayi tersebut masih lagi bernyawa selepas diselamatkan orang ramai. Mungkin sains tidak dapat menjelaskan perkara ini, namun ia juga boleh dikaitkan antara sains dan kekuasan dan kebesaran Allah S.W.T .

Saya tidak pasti bagaimana bayi tersebut masih 'survive' beberapa minit tanpa oksigen tetapi apa yang boleh diperkatakan adalah, ianya tidak mustahil. Seperti yang kita tahu, setiap kali jantung mengepam darah, mengalir bersama-samanya adalah oksigen, nutrien dan beberapa lagi komponen penting yang akan melangsungkan hayat seseorang manusia. Tanpa oksigen dalam suatu jangka masa tertentu, akan mengakibatkan keracunan di dalam darah kerana peranan oksigen adalah untuk menghasilkan tenaga ATP (Adenosine Triphosphate) dan juga bahan kumuh (sisa yang terhasil selepas penghasilan ATP, contohnya karbon dioksida). Tanpa oksigen, penghasilan …

Sinopsis Pontianak Menangis

Filem berunsur komedi seram arahan Ismail Jejaka akan berada di pawagam pada 1 Oktober 2015. Pontianak Menangis dilakonkan oleh pelakon dan pelawak tanahair seperti Joey Daud, Yassin SYJ, dan Watie...

Layari: infotaip.blogspot.com

from InfoTaip http://ift.tt/1O4KhdQ

Beberapa follower telah meninggalkan blog ini

Kenapa korang blah? Pasal entry aku ni sume pasal kebencian terhadap orang perempuan ? Memang itu la motif aku. Nak korang baca, kemudian sakit hati dan terus blah.

Setakat ni dah 4 orang unfollow blog ini. Mesti perempuan. Puas hati aku. Tapi aku masih belum puas sepenuhnya lagi....

Orang perempuan boleh minta hak kesamaan tapi jangan lebih-lebih

Orang perempuan harus sedar bahawa di dalam dunia ini ramai lelaki yang marah dan tidak hormat kepada golongan wanita a.k.a perempuan. Korang boleh bagi apa jua alasan, samada melibatkan adik perempuan, kakak atau ibu kepada si lelaki tetapi akhirnya semua itu akan berbalik kepada korang.

Korang kadang2 minta yang bukan2. Lelaki dah bagi apa yang patut, korang mintak nak telanjang la, nak kebebasan seks la.. Hilang akal ke ape?


Pergi mampos dengan hak persamaan atau hak apa2 hak.

Mengapa seseorang lelaki mengahwini perempuan

Prosedur skrip Polis Diraja Malaysia | POLIS EVO

Imej
Zizan Razak (kiri) dan Shaheizy Sam dalam 'Polis Evo'.  (Ubah saiz teks)
PETALING JAYA: Pengarah filem Polis Evo iaitu Ghaz Abu Bakar menjelaskan penggambaran filem tersebut tertunda beberapa kali berikutan terpaksa mengikut garis panduan skrip Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ghaz berkata, dia banyak mengubah semula beberapa adegan dalam skrip asal mengikut kesesuaian bagi memastikan kualiti skrip dan filem tersebut mencapai tahap terbaik.

"Ya, penggambaran tertunda kerana rombakan skrip dan prosedur yang perlu diikuti mengikut garis panduan pihak PDRM selain perancangan perlu dilakukan dengan rapi.

"Kami juga sentiasa memastikan skrip yang akan diucap itu memberi kesan terhadap filem," ujarnya kepada mStar Online. Ghaz diminta mengulas tentang penangguhan filem tersebut selama dua bulan akibat masalah tertentu ketika penggambaran dilakukan pada penghujung tahun 2014.

Tambah Ghaz, apa yang diolah semula adalah bagi memastikan filem tersebut dapat mengangkat imej pasu…

Filem Polis Evo

Imej
Sinopsis

Kisah Polis Evo bermula apabila seorang Inspektor narkotik terbaik di Kuala Lumpur iaitu Inspektor Khai (Shaheizy Sam) ditugaskan untuk menyiasat dan menyelesaikan kes Syabu Naga yang melibatkan operasi pengedaran dadah di Terengganu. Meskipun kes ini mempunyai kaitan dengan kes yang dikendalikan oleh Inspektor Khai sebelum ini, namun dia harus bekerjasama dengan Inspektor Sani (Zizan Razak) yang bertugas di Terengganu. Ini kerana Inspektor Sani lebih arif dengan selok-belok negeri kelahirannya itu. Walau bagaimanapun, mereka berdua mempunyai personaliti berbeza. Inspektor Khai seorang yang tegas dan sering bertindak tangkas dan ini berbeza sekali dengan Inspektor Sani, yang lebih mengikut prosedur dan protokol. Ketidakserasian itu membuatkan misi mereka hampir gagal. Segalanya berubah apabila ketua penjenayah, Izrail mula melibatkan keluarga Inspektor Sani dalam kes ini. Inspektor Khai dan Inspektor Sani kini sedar mereka perlu belajar bekerjasama bagi menyelesaikan misi mere…

Apabila rakan menjadi kekasih

Dah macam lagu pulak, ...."when friend turns into lover"..penah dengar? Famous lagu ni tahun 80-an dulu. Tajuk dia 'Tonight I celebrate my love for you'.

and the midnight sun....OK, cukup lah. Ni nak cerita sikit kalau2 apa yang terdapat dalam senikata lagu ni menjadi sebuah realiti. Contohnya macam ni, katakan aku kerja kat sebuah tempat. Kat situ ramai la rakan sekerja. Ada lelaki, ada perempuan.  So, dalam ramai2 rakan perempuan tu, ade la yang 'boleh tahan'. Pada aku la. Setengah orang mungkin akan kata dia cun, lawa bagai..

Yang best nya, pempuan ni dia bajet cun ngan aku, padahal aku tak anggap dia lebih dari sekadar rakan sekerja. Kemudian, dia mula ingat aku nak 'try' dia, bile aku selalu tanya itu ini. C'mon laa...dan juga, aku tau la dia pun takde hati kat aku. Tapi jangan la buat persepsi negatif kat aku. Buat muke macam aku ni 'desperate' ngan ko. Ppuihhh...


Cube bayangkan, suatu hari yang tak diduga, tak semena-mena kau berbua…

Video gol Malaysia VS Arab Saudi kelayakan piala dunia 2018 September 2015 8

Imej
Sayang seribu kali sayang. Selalu cam tu lah, bukan senang nak mempertahankan gol yang diperolehi. Pihak lawan pun ada maruah mereka. Tapi semangat yang dipamerkan seharusnya dipuji.

Tolong tangkap peragut

Imej
Letih juga kalau kita kena tolong tangkap peragut. Biasanya orang perempuan la. Kalau lelaki, pandai2 la kau kejar sendiri. Kalau OKU tak pe la, aku tolong....

Tapi nak kena tolong orang perempuan ni leceh sikit la. Ape kita dapat? Memang la tolong ikhlas, tapi kalau dah sampai tak reti nak berterima kasih, memang teruk la kau perempuan...

Kalau kasi duit pun aku tak nak. Aku tolong atas dasar kemanusiaan. Salah kau juga, cuai...kalau aku marah kau, confirm aku kena balik. Sebab kau tu perempuan cantik seksi bagai..tak adil betul dunia ni. Yang baik macam aku yang dipersalahkan. GOlongan Yang cuai dan , menyusahkan macam kau dianggap betul.

Tau tak ape risiko bile aku tolong perempuan kene ragut macam kau ni? Risiko peragut tu dendam dengan aku sebab tangkap dia, mungkin satu hari dia bawak geng dia 'jumpe' aku. Risiko aku yang kene belasah sebab salah sangkat, bukan peragut tu, risiko peragut tu belasah aku sebab dia lebih kuat. Macam2 lah...sekali lagi aku tegaskan, aku mem…

Burger VS Nasi. Mana lebih kenyang?

Kalau tanye aku, dua2 pun kenyang. Sorry le cakap camni sebab aku ni jenis kuat juga melantak, tapi badan aku jenis kurus berisi.

Orang Melayu rata-rata prefer nasi berbanding burger. Dari segi makanan yang lebih mengenyangkan, maybe nasi la. Korang setuju?

Kalau mat salih, mungkin diorang akan jawab burger. Tapi depends jugak la kan. Dibuatnya mase survey mat salih tu jawab, ' i think it's meat that fuller than rice', dah susah pulak nak tulis dalam research nanti.

Tapi di sini yang aku nak bincangkan adalah soal kenyang dan puas. Orang Melayu mungkin kata nasi lebih kenyang dan puas berbanding burger. Orang barat pula akan menjawab sebaliknya.

Jumlah kalori (tenaga) untuk secawan nasi adalah 204 manakala burger biasa (sekeping patty) adalah 254, lebih 50 kalori berbanding nasi. Walaupun burger mempunyai kalori lebih daripada nasi, sebenarnya kedua-dua makanan ini hampir sama dari  segi jumlah kalori kerana sebiji burger biasa mempunyai berat lebih kurang 86g manakala sec…

Kesedihanku yang mendalam

Kisah cintaku dah pun berakhir. Aku dah pun tinggalkan dia dan tempat itu. Seorang insan yang tidak wajar aku mempunyai apa2 hubungan dengannya melainkan hubungan kemanusiaan.

Genap 2 tahun 1 bulan aku mengenalinya. Mungkin dia pernah mempunyai perasaan terhadap aku. Mungkin juga aku yang bertepuk sebelah tangan. Segalanya mungkin. Tetapi aku amat dukacita dengan perangai ku yang tak pernah berubah. Jadi ini lah rasanya keputusanku yang paling terbaik. Demi kebaikan ku dan juga dirinya.

Kalau diikutkan, tak pernah satu pun kisah percintaan ku yang menarik. Semuanya sedih dan tragis. Aku redha dengan segala ketentuan. Mungkin juga kerana aku dah tak mampu nak berbuat apa. Jadi aku serah segalanya kepada takdir.

Akan datang di suatu ketika, dan aku pun telah terbiasa dengan keadaan ini. Lalu aku biarkan saja ia berlaku. Ketika itu salju mulai turun, menempel di janggutku yang sama putihnya dengan salju itu. Aku dengan tenang berjalan menghampiri mereka. Mereka adalah adik-adik ku. Aku m…

Ayat cinta

Berikut adalah beberapa ayat yang mungkin korang boleh 'try' untuk memikat orang yang korang minati@ crush

Crush ni sebenarnya apa? Zaman aku sekolah dulu perkataan ni tak popular. Mungkin belum wujud. Kalau tanya adik2 bawah umur 25 diorang tahu la kot. Haha.. Budak sekarang umur 25 nampak sebaya aku . (kembang semangkuk)

Crush ni macam 'secret admire' ke? Kalau secret admire tu aku tahu lah sangat 'kuih' ape. Haha. Kuih la pulak...

O.K lah, tak mau melalut ke laut lagi. So di bawah adalah alternatif ayat2 cinta yang mungkin sesuai untuk mereka yang sedang bercinta atau baru nak jatuh cinta ditimpa tangga rumah...(kalau takde satu pun yang sesuai, lantak keme..)


Hai si gadis yang ayu!! jeng...jeng..jeng.. (macam lone ranger la pulak) :DOh adinda ku yang rupawan, rambut mu ikal mayang, hidung terletak, pipi layang dipauh (gerenti melekat 5 jari!!)...pauh dilayang kot...Hitam masin..hitam masin...yang hitammasin...pandang jemu, pandang jemu..Rozana@Amira (korang …

SUNGGUH MAGIS Gambar hiasan dalaman rumah bertukar daripada biasa kepada superb

Imej
ttinggg!!!




semerah,batu pahat




ttiinnggg!






taman dato' harun, petaling jaya

Aku sedar siapa aku

Orang selalu kata, ukur baju pada badan sendiri, cermin diri, enggang sama enggang, bla bla bla..

Tapi baru sekarang aku faham semua pepatah tu. Lebih tragis, bila semua yang pernah aku percaya, tidak lagi bermakna. Ia umpama sebuah igauan ngeri dan aku telah terjaga darinya,

Aku tau la yang aku ni tak seberapa, tapi teringin yang comel, yang cantik, memilih pulak tu. Sebab tu la takde gf dan tak kawin2 smpai sekarang. Kesian aku...


Kenape lah kadang2 orang bagi aku kata2 positif. Cakap aku ni ade rupa, orang perempuan pun penah cakap yang lebih kurang serupa. Tapi diorang sendiri, bila aku suka, diorang tak suka. Yang aku tak suke, mau pulak kat aku. Tak salah memilih. Ramai manusia yang bertemu jodoh sebab memilih la. Tapi masalah aku ni lain sikit. Sebab aku rasa macam susah sangat . Bila aku dah suka, aku tengok perempuan tu pun macam suka. Tapi lama-kelamaan, dia berubah dengan sendirinya. Jadi tak suka. Sampai aku pun tak faham. Aku tau, benda ni biasa. Tapi bukan biasa kalau da…

Untuk yang terakhir kali

Aku takkan berjuang lagi kerana cinta. Aku benar2 dah putus asa. Biar lah...


Dah 30 tahun lebih...tak nak ..dah penat..


Terima kasih atas segalanya. Aku akan jatuh sakit. Aku tak dapat control lagi kesihatan aku. High blood pressure, high cholesterol...whatever it is. I'm not sure how to fix it anymore,..

Glucose decrease dramatically. Faint, fall down, break down. Thanks so much...

Tell me how am I supposed to live without you

Kau takkan pernah tahu betapa aku suka kat kau. Tapi perkara ini takkan menjadi kenyataan , kerana kau adalah kepunyaan kekal seseorang. Bagaimana sanggup aku menghancurkan mahligai yang kau bina bersamanya?

Aku cuma berharap agar aku lekas keluar dari situ, agar aku dapat terus melupakanmu. Kau tak kan tahu betapa peritnya aku mengalami jatuh cinta berulang-ulang tetapi tidak pernah kesampaian..

Kau salah seorang daripadanya. Sejak aku mengenali mu, kau baru melahirkan cahaya mata. Betapa kecewa aku bila mengetahui orang disisimu adalah suami mu sendiri.

Tapi aku terus menerus menduga perasaan mu terhadapku. Dan kini aku telah benar-benar faham, bahawa aku hanya bertepuk sebelah tangan. Aku tak pernah menyesal menjadi orang suruhanmu, asalkan kau ikhlas terhadapku.

Di dalam hidup ini, aku terus berlari dari masalah...

Adakah aku ditakdirkan hanya untuk dikecewakan?