Cara mudah menghafal

Aku gune kaedah ACRONYM untuk meghafal. Tapi yang lebih baik adalah dengan mengambil beberapa huruf di permulaan perkataan daripada senarai dan cipta suatu ayat sendiri.

Contoh :

Faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi :

  • budaya
  • ilmu pengetahuan dan teknologi
  • sumber daya alam (abundance of resources@sumber alam)
  • sumber daya manusia (human capital@modal insan)
  • sumber daya modal (kapital)

budaya=BU, ilmu=IL, alam=AL, manusia=MAN, modal=MO

>>>>BUdak ILmu MANa ALim MObil<<<<

Kaitan : Budak yang banyak ilmu belum tentu alim pasal mobil.

Seterusnya, bagi yang minat muzik, mungkin boleh mencipta lagu daripada ayat2 yang hendak dihafal. Tapi pada aku, cara ni boleh dipraktik kalau pelajar tu mula mengulangkaji di peringkat awal lagi. Al-maklum lah, kalau nak buat lagu ni makan masa sikit.

Cara terakhir dan paling mudah adalah dengan menggunakan TAPE RECORDER. Baca buku dan record suara korang, kemudian PLAY. Pastu dengar ulang2 dan cube fahami. Tak lame pastu, korang for sure boleh ingat punye lah. 

Kalau korang dapat gabungkan 'bunyi' daripada TAPE RECORDER dan juga lagu, mungkin lebih berkesan. 

Buat background music kegemaran (bunyi muzik sahaja). Bunyi cengkerik ke, piano ke. ataupun minus one.

P.S : Jangan nanti sampai menyanyi dalam dewan peperiksaan udah le. Kene halau dek pengawas nanti.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cara kawal berat badan dan info kesihatan mengenainya