Sengaja sombong atau tindak balas semulajadi untuk mengelak dibuli dan diperleceh??

Kadang-kadang aku pi beli makan kat restaurant fast-food yang ada drive-thru. Aku memang suka pi situ sebab convenient. Tapi ada satu masalah sikit bila aku pi situ. Banyak sangat budak2 lepas SPM yang kerja kat situ. Aku pernah tengok satu video, budak yang buat ayam KFC tu suka2 dia pi calit ayam bersalut tepung yang belum dimasak kat tapak kasut dia sebelum digoreng. Kawan dia pulak tukang ambik gambar.


BUkan aku nak stereotaip budak2 yang kerja kat fast-food outlet macam ni. Aku langsung tak pandang hina pun.

Sedangkan dalam banyak-banyak biji yang busuk dalam sebiji buah, pasti ada beberapa yang elok. Dan kadang kadang tu, banyak laGI yang elok dari yang busuk.

Aku sebenarnya nak bagitau pasal diri aku dalam entry ni. Dah aku yang taip entry ni, suka ati aku la nak cerita pasal aku. Ye tak? Ape hal lak nak cerita pasal budak budak pulak tu lebih lebih...


Tau tak kenapa aku kurang selesa berinteraksi dengan budak budak umur bawah 30 tahun yang terima order dan pass makanan kat customer semasa di drive thru (through)?. Sebab nya aku nampak macam sebaya diorang je. J adi aku selalu la buat sombong bila bagi duit , terima baki dan ambil makanan. Kecuali kalau kau entertain aku, lain cerita la. Kalau kau pun sombong, memang kau sendiri yang cari nahas. Sebab kau yang patut respect aku. Bukan mengata atau provoke kat kawan kawan sekerja kau yang customer macam aku ni sombong.

 Anak adik aku pun kadang kadang budak budak sebaya yang kerja kat tempat tempat yang macam ni boleh bahasa diri diorang 'acik'. Gelaran manja untuk pakcik. Umur anak adik aku tu baru 4 tahun. Tapi ko agak agak jugak la. Tengok la bapak sedara dia umur berapa. Lagi tua dari ko bro! Lahai. Ko berasa dah sebaya aku ke? L@nJio., Semua orang ingat adik aku tu abang aku. Dulu aku tak berapa kisah. Sekarang kalau sapa sapa tersilap, terus aku sound direct yang tu adik aku, bukan abang....

AKu bukan ape. Budak2 zaman sekarang memang tak boleh blah. At least ko ramah la sikit. Tanya kerja apa, umur berapa. Ni datang datang terus nak berlagak macam kau lagi tua. Nak perleceh orang tua. Kau siapa? Takat manager tempat tempat macam tu, tak payah la nak berlagak lebih lebih. Aku nampak kau macam sampah je. Dah la. MEluat lak aku cakap panjang panjang. Buat penat je...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cara kawal berat badan dan info kesihatan mengenainya