Best ke filem Once Upon A Time in Hollywood

Sutradara oleh Quentin Tarantino. Dibarisi para pelakon baru dan lama, terutamanya pelakon otai seperti Brad Pitt dan Leonardo DiCaprio. Watak pelengkap yang menambah seri lagi kepada filem ini (walau telahpun bergelar isteri) iaitu aktress dari Australia, Margot Robbie.

Sebenarnya filem ini kurang mendapat sambutan. Tak percaya, boleh lah gi panggung dan lihat sendiri. Masa aku tengok, 3 kali aku tukar kerusi untuk dapat seat tengah sebab sakit leher tengok sambil teleng. Dan aku selamba tukar seat sebab aku confident takde orang lagi dah nak datang tengok, dan sangkaan aku memang benar. Duration ataupun tempoh tayangan 2 jam 45 minit, dekat 3 jam ooo. Habis je wayang, aku pon terhoyong-hayang. Darah tinggi aku ke tahap yang kritikal. Lansung aku terbaring dalam kereta dekat 2 jam, dan tiket pun aku biar caj dia berjalan sebab aku dah tak larat gile. Rasa dunia ni berpusing-pusing. Aku siap muntah, tu pun tak lega jugak sepenuhnya.Akhirnya, aku gagahkan drive balik dalam keadaan jalan yang jem nak mampus. Arghh..

Sebenarnya aku sendiri pun tak berapa faham keseluruhan jalan cerita filem ni. Yang aku tau, watak utama adalah Leonardo sebagai watak utama dan Brad Pitt sebagai stuntman kepada Leonardo.Margot Robbie pulak sebagai isteri kepada pelakon yang lebih terkenal daripada Leonardo dan Leonardo mengkagumi pelakon terkenal tersebut. Malah, rumah pelakon terkenal tersebut berada di atas bukit, lebih tinggi daripada rumah Leonardo yang juga atas tanah tinggi, tapi tak setinggi pelakon terkenal tersebut.

Dalam filem ni, ada babak lawak Brad Pitt lawan dengan Bruce Lee. Diorang tunjuk Bruce Lee sebagai watak yang suke cakap besar, last-last selambe je kene tapau dengan Brad Pitt. Brad Pitt pulak watak sebagai seorang yang ganas, stuntman lah katakan. Dia dikatakan telah bunuh isterinya sendiri tetapi tidak disabitkan bersalah oleh mahkamah. Ada jugak babak di mana Brad Pitt diserang hippies yang menceroboh masuk ke kediaman Leonardo di mana Brad Pitt ketika itu juga tumpang bermalam di situ.

Oleh kerana tajuknya once upon a time in Hollywood atau dalam bahasa Melayunya suatu ketika di Hollywood, maka aku saspek filem ni adalah berdasarkan kisah sebenar, namun nama serta watak sebenar dirahsiakan. Ape pun boleh lah filem ni bagi aku untuk mengisi mase lapang. at least aku dapat juga idea bagaimana suasana di Hollywood pada zaman 60-an dahulu. Quite interesting. The end.

Filem perang sniper terbaik di Malaysia

Sape yang penah tengok filem Black Hawk Down, ni lah kisah yang sebenarnya bukan macam yang diceritakan oleh US tu. Cerita mengenai keberanian anggota TD di Somalia saya ambil dari forum Panggilan Pertiwi, sebuah forum yang didedikasi hanya untuk para patriotik dan pencinta negara ni dan membincangkan mengenai isu-isu ketenteraan negara ini dan luar. Yang menceritakan kisah ni adalah seorang bekas sniper, callsignSniper_Gunung.
Pada 17/7/94 jam selepas isyak Ssjn Azman baru beli camera dari PX tentera asing lalu memanggil kami semua untuk bergambar. Selesai bergambar beliau berkata esok nak berjalan jauh. Berjalan jauh itu bermaksud ada misi sulit untuk mengambil source di RV dan terus ke airport dan selesai hantar source ke RV berlainan. Tim kami pada masa itu bertugas di bahagian U2 iaitu Unit Risik dan keselamatan UNOSOM. Selesai bergambar Sjn Zaidi ada mengajak saya untuk ikut sekali konvoi mereka kalau mahu. Saya terpaksa menolak kerana pada hari kejadian Tim sniper deploy ke hide kami di K4 berdekatan pasar Bakara. Jadi yang pergi pada esok harinya adalah PWII Mohamad, Ssjn Azman, Sjn Zaidi, Kpl Ahmad, Lkpl Ganie dan ada berberapa lagi anggota yang saya tak ingat nama mereka.
Pada jam 0400hrs tim saya bergerak ke kawasan hide kami saya ambil kedudukan di atas kilang sabun empat tingkat. Saya dan spotter saya Hasmizi Lonjong pun buat pemerhatian terperinci dan kasar. ROE sasaran kami adalah Militia yang membawa RPG, senjata peluru berantai dan pengendali Teknikal (4X4 yang ada mounted HMG).Dari pagi hingga petang tak ada rezeki. Pada petang itu ada NGO dapat memintas channel freq radio saya dan memberitahu ada tentera asing diserang hendap dan ada 2 kia termasuk wia. Kesemua mereka ditahan oleh Militia. Bila dia sebut tentera asing saya tak endahkan. Selang 20 minit saluran radio saya menjadi sibuk, kesemua panggilan dari markas Malbatt. Mereka memberi arahan untuk standby untuk pergi bertempur di pasar bakara. Saya tanya pasal apa dan mereka beritahu konvoi kita kena ambush. Tersentak saya kerana berita yang saya terima dari NGO tu kawan saya. Apa yang saya diberitahu kita punya panglima, General Aboo Samah warning General Farah Aidid kalau tak bagi tentera kita yang cedera dan yang mati bakara market akan hancur sekali lagi. Tempohnya pukul 2359hrs. Lebihkurang jam 2330hrs saya diarahkan turun ke RV untuk pergi ke kawasan dimana anggota tentera kita yang kena ambush akan di serah. Saya diberitahu oleh kawan-kawan saya bahawa di Markas Malbatt satu battalion kita tengah standby untuk bertempur. Tempat serahan dari RV tak jauh, ada militia tunggu dengan senjata AK47 mengarahkan kami ikut mereka dengan senjata ditinggalkan Sampai lighter Zippo saya pun disuruh tinggal. Katanya senjata boleh membakar. Apabila sampai ke lokasi saya tengok 2 mayat diatas tilam nipis dan yang cedera hanya dirawat dengan balutan kain lusuh sahaja. Ketua Militia Kol. Abdullahi meminta maaf dan mengatakan bukan kumpulan beliau punya angkara. Kami seramai sepuluh anggota pun mengangkat mayat dan yang cedera ke markas UN di KM4. Sesampai di sana saya pun memeriksa anggota yang tercedera yang parah iaitu Sjn. Zaidi. Dua biji peluru AK47 menembusi ponggong beliau. Saya dan anggota Medic Kpl ??? pun cuba tengok bahagian depan badan Sjn Zaidi peluru tak tembus dan darah memancut keluar. Anggota medic pun apa lagi cucuk morhpin. Selang berberapa minit Sjn Zaidi menangis terisak-isak lalu saya bertanya mengapa sjn? Dalam khayal beliau beritahu “diorang tembak Ganie hidup-hidup. Diaorang kepung Ganie minta serah senjata tapi Ganie melawan dan yang dibelakang terus tembak pointblank dari arah belakang kepala 3 das dan bersepai muka Ganie. Yang cedera ada seorang tentera Italy yang ikut konvoi berkenaan. Selesai saya beri bantuan pada yang cedera saya pun pergi ke mayat Ssjn Azman dan saya tengok tangan nya ada kesan tembakan. Saya pun terpikir tak kan luka tangan boleh mati. Saya terus tanggalkan helmet kevlar beliau barulah saya tengok kesan lubang peluru di atas dahi beliau. Rupanya sniper somali tembak tepat. Tembakan pertama kena tangan, ubah tenangan bull dahi. Saya pun keluar sekejap untuk ambil angin. Sedang saya berdiri ada seorang budak India(Nama tak ingat) junior banyak dari saya memeluk saya sambil menangis terisak-isak sambil berkata “Bang diorang dah bunuh kawan kita”. Apabila anggota lain melihat gelagat Budak India ni ramai yang menangis. Dimasa yang sama saya lihat Kapt. Rizan (sekarang Kol) pergi belakang bangunan dan menangis. saya pun memujuk dia dengan mengatakan dah ajal mereka.
Pada kesokan harinya kami bergerak balik ke Markas. Pada hari untuk menghantar Jenazah pulang ke Malaysia satu perbarisan terdiri dari semua tentera yang bertugas di Somalia diadakan. Apabila Keranda Diusung naik Kapalterbang saya tengok barisan kontijen Malbatt bergerak-gerak, mengapa? Rupanya sambil salute mereka menangis. Dihati saya pun berdetik, bagi kaum wanita yang menjadi tentera pernah berkata ‘apa yang lelaki boleh buat kami pun boleh buat’. Mustahil, kami ni yang hardcore pun menangis apatah lagi mereka kaum hawa. Kejadian tersebut terjadi kerana kesilapan tentera kita kerana didalam pelajaran apabila kita pergi dengan route yang dah dikenalpasti apabila pulang mesti laluan yang lain. Tetapi kerana dah ajal, pada hari kejadian mereka pulang ikut jalan yang sama.
Cpl. Mat Aznan 2nd from the right who died from a direct hit at his head by RPG. May God bless his soul. This is prior the deployment of 19th RAMD to Somalia. Semoga Allah cucuri rahmat ke atas dia.
Tim sniper Malaysia. Salah seorang dari tu adalah Sniper_Gunung.
Gambar terbaru menunjukkan kenderaan perisai (APC – Armoured Personal Carrier) Condor tentera Malaysia yang musnah akibat terkena bedilan RPG dari pemberontak Somali semasa peristiwa di PASAR BUKHARA di kawasan pembuangan sampah di salah sebuah kampung di Mogadishu, Somalia.


sumber 

Jenis-jenis harimau

  • Harimau Siberia

Panthera tigris altaica yang juga dikenali sebagai Amur, Ussuri, Harimau Timur Laut China, atau harimau Manchuria. Harimau Siberia tinggal di kawasan hutan hujan dan padang rumput China, Korea Utara, dan Asia Tengah di Rusia. Sub-spesies ini merupakan yang terkuat di antara semua jenis kucing liar di dunia.

Ia merupakan subspesies harimau nadir yang benar-benar terkurung di kawasan Amur di Timur Jauh yang kininya telah dilindungi. Ia dianggap antara 9 subspesies harimau terbesar dan ahli terbesar famili Felidae.

  
  • Harimau Cina Selatan

Panthera tigris amoyensis, juga dikenali sebagai Harimau Cina, Harimau Amoy atau Harimau Xiamen, ialah satu subspesies harimau yang berasal dari hutan-hutan China Selatan. Harimau Cina Selatan adalah yang paling teruk terancam di kalangan subspesies harimau yang masih wujud.

Ia dianggap sebagai harimau “batang”, iaitu subspesies yang menjadi leluhur kepada semua harimau yang lain. Harimau Cina Selatan baru-baru ini disenaraikan sebagai salah satu daripada sepuluh jenis haiwan paling terancam di dunia.


  • Harimau Indochina

Harimau Indochina atau harimau Corbett (Panthera tigris corbetti) ialah satu subspesies harimau yang ditemui di Kemboja, China, Laos, Burma, Thailand, dan Vietnam. Harimau di semenanjung Malaysia yang pernah digolongkan sebagai Indochina, kini dikelaskan semula sebagai subspesies yang berasingan, dengan spesis yang lain iaitu  harimau Malaya atau Panthera tigris jacksoni.

Nama "Corbett" berasal dari nama saintifik subspesiesnya, Panthera tigris corbetti, yang meminjam namanya daripada seorang pemburu terkenal bernama Jim Corbett.


  • Harimau Benggala

Harimau Benggala, atau Harimau Benggala Diraja yang juga dikenali sebagai Panthera tigris tigris, ialah sejenis subspesies harimau yang dijumpai terutamanya di India dan Bangladesh, di samping juga di Nepal, Bhutan, Myanmar dan Tibet selatan. Harimau Benggala ialah subspesies harimau yang paling banyak bilangannya. Terdapat kira-kira 2,000 ekor harimau Benggala Diraja yang masih buas, termasuk di India, Bangladesh, Nepal,  Bhutan, dan sebilangan kecil di Myanmar dan China.

Ia merupakan haiwan kebangsaan Bangladesh, manakala di peringkat spesies pula, ia merupakan haiwan kebangsaan India.


  • Harimau Sumatera

Harimau Sumatera (Panthera tigris sumatrae) ialah satu subspesies harimau yang ditemui di pulau Sumatera, Indonesia. Ujian genetik terkini telah mendedahkan kehadiran penanda genetik unik yang mengasingkan harimau Sumatera dari semua subspesies tanah besar. Kini, cuma tinggal sekitar 400-500 ekor harimau Sumatera dalam habitat liar.


Lazimnya is mengejar mamalia yang lebih besar, seperti babi hutan, tenuk dan rusa, dan juga haiwan-haiwan yang lebih kecil seperti unggas, monyet, dan ikan. Orang utan juga boleh menjadi mangsa, tetapi jarang didapat memandangkan orang utan jarang berada di atas tanah. 


  • Harimau Malaya 

Harimau Malaya (Panthera tigris malayensis atau Panthera tigris jacksoni) atau dikenali sebagai Harimau Belang merujuk kepada subspesies harimau yang hanya didapati di Semenanjung Malaysia. Harimau ini disahkan sebagai sub-spesies berasingan dari sub-spesies Harimau Indochina (Panthera tigris corbetti) melalui ujian genetik dan filogenik pada tahun 2004. Dianggarkan terdapat 490-510 ekor harimau ini yang hidup liar.



Yang telah pupus



  • Harimau Bali


Harimau Bali (Panthera tigris balica) ialah subspesies harimau yang telah pupus dan hanya dapat ditemui di Pulau Bali, Indonesia. Harimau ini ialah salah satu dari tiga sub-spesies harimau di Indonesia bersama dengan Harimau Jawa (yang juga telah pupus) dan Harimau Sumatera (spesies terancam).

Harimau ini merupakan spesies harimau terkecil jika dibandingkan antara tiga sub-spesies harimau yang dinyatakan di atas; Harimau Bali terakhir yang ditembak mati pada tahun 1925 di Sumbar Kima (suatu kawasan di bahagian barat Pulau Bali), dan sub-spesies ini telah diisytiharkan pupus pada tanggal 27 September 1937. Kepupusan harimau ini adalah kerana beberapa faktor antaranyaadalah saiz keluasan hutan yang kecil dan terbatas dalam Pulau Bali itu sendiri dan kerana tiada langkah pemuliharaan khas untuk menjaga spesies harimau dijalankan dengan telus dan gigih.


  • Harimau Jawa

Harimau Jawa (Panthera tigris sondaica) ialah subspesies harimau yang pernah kelihatan di Pulau Jawa, Indonesia. Nampaknya subspesies ini sudah pupus sejak 1980-an, akibat kegiatan memburu dan kemusnahan habitat, namun kepupusan harimau Jawa sudah diduga sejak 1950-an, ketika dipercayai bahawa cuma kurang daripada 25 ekor yang hidup di alam liar. 
Spesimen terakhir harimau ini dijumpai pada tahun 1972. Kiraan jejak pada tahun 1979 membuat kesimpulan bahawa tiga ekor harimau Jawa masih wujud. Ada kemungkinan bahawa sebuah kelompok harimau Jawa yang kecil masih wujud di Jawa Barat, di mana timbulnya desas-desus kelihatan harimau subspesies ini pada 1990-an.


  • Harimau Kaspia

Harimau Kaspia atau Harimau Parsi (Panthera tigris virgata) ialah sejenis harimau yang hidup di wilayah barat dari subspesies harimau yang boleh ditemui di Iran, Iraq, Afghanistan, Turki, Mongolia, Kazakhstan, Kaukasus, Tajikistan, Turkmenistan, dan Uzbekistan sehingga ia pupus pada akhir tahun 1950-an. Salah satu punca kepupusan  Harimau Kaspia antara lain disebabkan kerana perburuan terhadap makanan utamanya dan juga kerana kemusnahan habitat.

Men In Black International – Sequel Yang OK Tetapi Tidak Dapat Menandingi Filem Asal

Siri filem Men in Black merupakan antara filem-filem ikonik dari zaman remaja dan golongan sezaman dengan admin. Watak Will Smith dan Tommy Lee Jones dalam filem-filem asal sememangnya gandingan mantap di mana seorang wataknya serious manakala seorang lagi berfikir di luar kotak (Will Smith). Jadi mampukah filem Men in Black International (yang kami fikirkan ingin membawa generasi baharu menonton francais ini) dapat menandingi filem asal? Kami berpeluang menonton filem ini untuk menilaikannya.

Men In Black International – Sequel Yang OK Tetapi Tidak Dapat Menandingi Filem Asal

Men in Black International mengisahkan Molly, yang berminat menjadi anggota Men in Black sejak berjumpa makhluk asing dan anggota Men in Black yang ingin menangkapnya semasa kecil. Dipendekkan cerita, dengan kegigihan membongkar kegiatan rahsia MIB, beliau berjaya menyertai pasukan itu sebagai Agent M dan digandingkan dengan Agent H, seorang anggota yang kurang berdisiplin, namun pernah berjaya menghalang makhluk asing yang digelar “The Hive” dari menakluk bumi pada satu ketika dahulu. Oleh sebab itu beliau dihormati di kalangan anggota MIB.

Namun sepasang makhluk asing telah tiba di bumi untuk mencari satu senjata terunggul yang dikatakan satu kristal berkuasa. Pasangan MIB itu perlu mempertahankan senjata kristal itu daripada jatuh ke tangan makhluk asing tersebut. Mampukan mereka mempertahankan senjata tersebut? Tontonlah filem ini di pawagam untuk mengetahui kesudahannya.

Men In Black International

Review

Sebelum kami menonton filem ini kami telahpun mengetahui review dari Amerika di mana ramai yang mengatakan filem ini filem flop. Tidak dapat dinafikan karisma Chris Hemsworth dan Tessa Thompson tidak dapat menandingi Will Smith dan Tommy Lee Jones, malah pada pendapat kami, sukar untuk pelakon generasi kini menandingi pelakon zaman 80 – 90an dari segi karisma.

Men In Black International

Namun untuk mengatakan filem ini flow memang kurang tepat. Bagi kami filem ini masih lagi menyeronokkan dan keserasian antara Chris dan Tessa agak baik, walaupun tidaklah 100% serasi. Cuma mungkin dari segi jalan ceritanya, sukar untuk mengenalpasti babak climax dengan babak biasa kerana keseluruhan jalan ceritanya seolah agak mendarat dari segi moodnya, menyebabkan impak jalan ceritanya kurang menyerlah kepada sesetengah penonton.

Watak Agent H lakonan Chris mempunyai perwatakkan seakan Thor gemuk dalam filem Avengers Endgame. Wataknya agak lucu tetapi agaknya Chris kurang dapat menghayati watak ini yang memerlukan lebih “feel” semasa menghayati babak filem yang lebih emosional. Nasib baik juga elemen feminist dalam filem ini, walaupun ada, tidak begitu merosakkan jalan cerita filem ini.

Mungkin itulah kesilapan terbesar dalam pembikinan filem ini, penulis tidak menekankan kepada pembinaan karakter dalam filem ini sepertimana dalam filem asal menyebabkan “Connection” antara watak dengan penonton kurang berkesan.

Tetapi walaupun filem ini mempunyai kelemahan-kelemahan yang disebut di atas, jika anda tonton filem ini tanpa sebarang persepsi negatif atau sebaliknya, anda tentu dapat menikmati tontonan filem ini dengan gembiranya. Ia lucu dan menyeronokkan, walaupun jalan ceritanya tidaklah sehebat mana.

Positif vs Negatif

Positif

  • Lucu dan menyeronokkan
  • Gandingan yang agak serasi antara Agent H dan Agent M

Negatif

  • Watak-watak Agent H dan M tidak dihayati dari segi emosi
  • Tidak dapat menandingi filem asal

Men In Black International

Kesimpulan

Filem Men In Black International memang tidak dapat menanding filem trilogi asal, namun ia bukanlah flop seperti yang dikatakan. Ia masih seronok ditonton jika anda tidak meletakkan harapan yang tinggi dan terlalu membandingkan dengan filem asal. Tontonlah filem ini dalam keadaan santai dan tenang. Anda pasti dapat menikmatinya.

Penilaian: 6/10

IMDB

The post Men In Black International – Sequel Yang OK Tetapi Tidak Dapat Menandingi Filem Asal appeared first on WayangKini.



from WayangKini https://ift.tt/2N9weun

X Men Dark Phoenix – Penutup Siri Filem X Men Yang Kurang Memberangsangkan

Mungkin sesetengah dari anda telahpun mendengar khabar mengenai filem X Men Dark Phoenix di mana ia telah gagal mempesonakan penonton dan pengkritik di barat sekali gus menerima status filem flop. Namun, sebagai pengkritik filem kami perlu menonton sendiri filem ini untuk memberi penilaian ikhlas dan tidak terlalu mengikut pendapat umum. Kami sempat menontonnya baru-baru ini dan berikut adalah pendapat kami mengenainya.

X Men Dark Phoenix – Penutup Siri Filem X Men Yang Kurang Memberangsangkan

Filem X Men Dark Phoenix merupakan filem penutup kepada siri filem X Men terbitan Fox. Sekuel kali ini mengisahkan pihak X Men yang masih dihantui stigma dan curiga dari kalangan manusia yang takutkan golongan mutan.

Pada ketika itu kapal angkasa Endeavour  yang baru berlepas dari Houston telah mengalami kerosakan teruk akibat kejadian suar solar. Kerana itu, pihak presiden telah meminta bantuan X Men untuk menyelamatkan kapal angkasa tersebut. Semasa dalam misi menyelamat, sesuatu telah berlaku yang menyebabkan Jean Gray telah menyerap kuasa apa yang dipercayai “suar solar”  itu seterusnya mendapat satu kuasa luar biasa. Apakah kuasa tersebut dan bagaimana beliau dapat mengawal kuasa tersebut? Tontonlah filem ini untuk mengetahui kesudahannya.

Review

Sejujurnya siri filem X Men Fox bagi kami bukanlah siri filem kegemaran kami. Sejak filem pertama, X Men First Class hingga kini, filem-filemnya OK, tetapi ia agak mendatar dan tiada apa yang menonjol, yang boleh mengujakan penonton, kecuali mungkin filem X Men Days of Future Past yang agak menarik sedikit. Malah jalan cerita filem-filem sebelum ini pun telah kami lupa. Oleh sebab itu, kami tidak menaruh harapan tinggi pada filem ini. Malah kami tidak meletakkan sebarang persepsi terhadap filem ini sebelum menonton.

Dark Phoenix

Dari segi jalan cerita, ia memfokuskan kepada perjuangan Jean Grey yang dari kecil sangsi kepada kuasa yang dimilikinya kerana beranggapan kuasanya telah menyebabkan kematian ibu bapanya dalam kemalangan. Secara ringkasnya filem ini mengisahkan pergelutan Jean Grey menerima dirinya seadanya dengan kuasa dimilikinya. Namun, pada pendapat kami pergelutan yang dilalui Jean Grey tidak dipaparkan dengan cukup mendalam untuk memberi kesan kepada penonton. Ia seolah terlalu tergesa-gesa.

Dark Phoenix

Watak paling gagal selain Jean Grey adalah watak Professor X di mana dalam filem ini beliau kelihatan semacam douchebag. Sangat pentingkan diri dan sombong. Tidak hairanlah sesetengah penonton di barat melabelkan filem ini filem feminis di mana watak lelaki digambarkan dengan teruk, manakala watak wanita dijulang. Ini pandangan penonton barat. Bukan kami.

Babak aksi yang dipaparkan juga pendek-pendek belaka tetapi mujurkah babak aksi terakhir tidak begitu menghampakan dan agak mendebarkan. Sungguhpun demikian, kami berpendapat, jika anda bukan peminat tegar filem X Men dan hanya menonton untuk santai, anda tidak akan perasan kelemahan-kelemahan dalam filem ini. Cuma filem ini tidak akan memberi impak yang besar kepada penonton.

Dark Phoenix

Sebaliknya jika anda peminat tegar X Men dan membaca komiknya, mungkin anda akan hampa dengan hasil kerja pihak Fox, lebih-lebih lagi kerana ini filem terakhir dan sepatutnya berakhir dengan satu filem yang epik. Jika digambarkan dalam bentuk graf, filem ini mendatar sahaja, tiada babak klimeks yang begitu menonjol. Tetapi, seperti yang kami katakan tadi, jika anda menonton hanya untuk bersantai sahaja, anda akan enjoy filem ini.

Positif vs negatif

Positif

  • Plot yang mudah difahami dan tidak terlalu berat.
  • Filem secara keseluruhan  agak menghiburkan.
  • Kesudahan yang menutup kisah X Men dengan pasti

Negatif

  • Tiada apa yang menonjol mengenai filem ini

Dark Phoenix

Kesimpulan

Kesimpulannya samada anda mahu atau tidak menonton filem ini bergantung kepada niat anda. Adakah anda sekadar mahu bersantai atau anda mengambil filem-filem X Men ini dengan serious, sepertimana filem-filem di bawah jenama Marvel yang lain. Bagi kami yang tidak meletakkan harapan tinggi, kami rasa filem ini menghiburkan. Walaupun ia tidaklah epik, ia tidaklah seteruk yang digambarkan di media barat.

Penilaian: 7/10

IMDB

The post X Men Dark Phoenix – Penutup Siri Filem X Men Yang Kurang Memberangsangkan appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/2RhFnzB

Godzilla King of the Monsters – Filem Khas Buat Peminat Filem Godzilla Original

Sejujurnya admin tidak pernah menonton filem Godzilla semasa kecil, namun admin banyak menonton siri TV Ultraman yang pelbagai jenis. Namun, kedua-duanya mempunyai persamaan dari segi semangat “adiwira” Jepun yang ikonik. Walaupun Godzilla bukanlah boleh dikatakan adiwira seperti Ultraman, namun ia menyelamatkan manusia dengan caranya tersendiri. Filem Godzilla pertama juga telah meletakkan Godzilla sebagai penyelamat umat manusia dengan berlawan dengan raksasa yang memusnahkan bumi. Filem Godzilla Kong of the Monsters menyambung kisah Godzilla dan memperluaskan lagi universe raksasa yang diterajui pertubuhan Monarch. Kami sempat menonton filem ini di pawagam dan ini pendapat kami mengenainya.

Godzilla King of the Monsters – Filem Khas Buat Peminat Filem Godzilla Original

Setelah penemuan Gozilla dalam filem pertama, organisasi Monarch telah menemui banyak lagi raksasa yang hidup berhibernasi dalam tanah di serata dunia. Seorang paleobiologis organisasi tersebut yang bernama Emma Russell telah mereka sebuah alat yang dinamakan Orca yang mampu menenangkan makhluk-makhluk gergasi tersebut sekaligus mengawal makhluk tersebut dari terus mengamuk dan memusnahkan bumi.

Namun kumpulan eko-teroris yang diketuai Alan Jonah menculik beliau di mana beliau mahu menggunakan alat Orca untuk membangkitkan kesemua raksasa di bumi. Mengapakah mereka melakukannya dan mampukan Monarch menghentikan rancangan jahat mereka itu? Tontonlah filem ini untuk mengetahui kesudahannya.

Review

Filem kedua dalam siri filem Godzilla ini memperkembangkan universe filem ini dengan menyertakan watak-watak raksasa yang lebih banyak. Ini termasuk raksasa Mothra, Rodan dan musuh utama Godzilla, King Ghidorah yang merupakan naga berkepala tiga. Dengan penambahan ini, penonton boleh melihat dengan lebih jelas siapakah sebenarnya Godzilla ini dan peranan kewujudannya di muka bumi. Dengan ini juga penonton dapat merasakan filem ini mula membina karakternya yang unik di mana ia adalah gabungan antara genre filem-filem atau siri TV Ultraman dengan filem filem sci-fi Hollywood dan yang menariknya gabungan genre ini menjadi.

Godzilla King of the Monsters

Jika semasa kanak-kanak, anda sering menonton rancangan TV Ultraman atau rancangan berkaitan raksasa Jepun, anda akan mengimbau perasaan yang sama semasa menonton filem Godzilla King of Monsters. Dengan kata lain, filem ini berjaya menangkap “semangat” filem raksasa Jepun yang selalu mempunyai kisah dan aturan di sebalik semua raksasa tersebut. Berbeza dari filem pertama yang lebih cenderung kepada filem sci-fi Holywood. Penonton akan dibawa mengenali dengan lebih mendalam cerita di sebalik raksasa atau dikenali sebagai Titan oleh Monarch.

Godzilla King of the Monsters

Tetapi berbeza dari filem pertama, filem kedua ini lebih memfokuskan kepada aksi berbanding jalan cerita seperti dalam filem pertama. Penonton disajikan dengan satu babak aksi selepas satu babak aksi tanpa henti. Ini mungkin akan memberi kesan kepada peminat filem sci-fi kerana filem ini akan mula terasa seperti sebuah adaptasi manga berbanding filem scifi.

Secara umumnya filem ini memang cukup mendebarkan dan masa tayangan lebih 2 jam sememangnya memuaskan para penonton. Cuma filem ini ternyata serious, tanpa sebarang lawak jenaka untuk menenangkan mood filem. Tetapi kami yakin penonton tentu akan terhibur menonton filem ini.

Positif vs Negatif

Positif

  • Seperti kata orang putih, “It’s true to the original spirit of Godzilla and Japanese monster genre
  • Aksi tanpa henti

Negatif

  • Mungkin kurang menarik bagi mereka yang hardcore Sci Fi fan yang tidak sukakan jalan cerita berasaskan komik

Godzilla King of the Monsters

Kesimpulan

Jika anda peminat hardcore filem Sci Fi, filem Godzilla King of the Monsters mungkin sedikit “komik” untuk citarasa anda. Tetapi jika anda sememangnya peminat siri TV raksasa Jepun seperti Ultraman dan Godzilla asal, anda tentu akan menyukai filem ini kerana ia memang mempunyai vibe genre popular Jepun itu. Apa pun, jika anda penonton biasa anda tentu akan terhibur menonton filem ini.

Penilaian: 7/10

IMDB

Spoiler: Filem seterusnya akan mendedahkan persaingan antara Godzilla vs King Kong.

The post Godzilla King of the Monsters – Filem Khas Buat Peminat Filem Godzilla Original appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/2W2PMjy

Polaroid – Filem Seram Dengan Formula Lapuk

Dia luar negara, filem Polaroid telahpun masuk ke format DVD, namun di Malaysia filem ini baru sahaja ditayangkan di pawagam. Apa pun kami sempat menonton filem ini dan berikut merupakan pendapat kami mengenai filem ini.

Polaroid – Filem Seram Dengan Formula Lapuk

Filem Polaroid mengisahkan Bird Fitcher yang mendapat sebuah kamera Polaroid antik dari rakannya. Beliau pun mula cuba-cuba mengambil gambar rakan-rakannya. Tetapi tanpa disangka, rakannya mula mati satu per satu. Apakah yang berlaku kepada mereka? Tontonlah filem ini untuk mengetahui kesudahannya.

Review

Sejujurnya tema filem barang harian yang membawa maut dahulunya popular pada sekitar tahun 2000an, kini tampak sedikit lapuk. Jika dulu filem seperti One Missed Call, Shutter, dan The Ring menampilkan telefon pintar, kamera dan kaset video sebagai barangan harian yang menjadi medium entiti paranormal, formula tersebut pada pendapat kami tidak menjadi pada zaman ini.

Apa pun, filem Polaroid ini mengambil kamera polaroid sebagai medium paranormalnya. Bagi mereka yang melalui zaman kegemilangan filem seram sebegini sepanjang zaman 2000an, jalan cerita filem ini sememangnya mudah dijangka. Dari segi babak seramnya, ia banyak bergantung kepada elemen kejutan untuk menakutkan penonton. Jika anda jenis yang suka dikejutkan, filem ini untuk anda. Namun, babak-babak seramnya agak pendek dan kurang dramatik disebabkan kependekannya.

Polaroid

Secara keseluruhannya, dari segi penceritaannya dan susun atur babak-babak, filem ini boleh dikatakan OK. Cuma mungkin babak-babak dramatik dan seramnya agak pendek. Tiada masalah besar dengan lakonan dan watak-watak yang ditampilkan dalam filem ini. Cuma, masalah utama filem ini ialah genre yang dihuninya boleh dikatakan telah lapuk dan kebanyakkan penonton boleh menjangkakan jalan ceritanya.

Positif vs Negatif

Positif

  • Susun atur filem yang OK
  • Lakonan watak yang juga ok

Negatif

  • Jalan cerita yang sudah boleh dijangka penonton

Polaroid

Kesimpulan

Jika anda telah menonton filem-filem yang anda ingin tonton dan anda dalam keadaan kebosanan atau hendak membuang masa, anda mungkin boleh menonton filem ini untuk mengisi masa lapang. Tapi tidak perlu meletakkan harapan tinggi pada filem ini. Sebenarnya filem ini lebih sesuai masuk ke siaran tv kabel atau Astro berbanding ke pawagam. Umum mengetahui bahawa antara filem yang mempunyai majet pembikinan yang rendah adalah filem seram dan jika berjaya menangkap penonton, keuntungannya tinggi, walaupun tidak mendapat kutipan box office. Mungkin ini sebabnya Holywood gemar membikin filem-filem seram sebegini. Ia boleh buat keuntungan cepat.

Penilaian: 5/10

IMDB

The post Polaroid – Filem Seram Dengan Formula Lapuk appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/30Gc26l

Brightburn – Kisah Superman Versi Jahat

Salah satu tarikan utama kami untuk menonton Brightburn adalah produsernya, James Gunn yang juga bertanggungjawab untuk filem-filem Guardians of the Galaxy. Walaupun bukan beliau sendiri yang mengarah filem ini, kehadirannya sebagai produser diharap memberi kesan positif kepada jalan ceritanya. Kami sempat menonton filem tersebut baru-baru ini, terimakasih kepada Viddsee dan Sony Pictures Malaysia yang menaja tiket wayang kami.

Brightburn

Brightburn – Kisah Superman Versi Jahat

Brightburn mengisahkan Tori dan Kyle Breyer, pasangan suami isteri yang telah lama mengidamkan anak. Satu malam, mereka terdengan satu dentuman kuat yang menggegarkan rumah mereka. Rupanya satu pod angkasa telah mendarat di rumah mereka membawa seorang bayi lelaki di dalamnya. 10 tahun kemudian bayi tersebut yang dinamakan Brian telah membesar dengan baik dan belajar di sekolah seperti mana-mana kanak-kanak lain.

Namun, perkara-perkara aneh mula terjadi kepada Brian di mana beliau mula mendapat kuasa seperti Superman. Apakah yang dilakukannya dengan kuasa tersebut? Tontonlah filem ini di pawagam berhampiran.

Brightburn

Review

Sejujurnya, jalan cerita filem ini serupa dengan filem Superman dimana bayi makhluk asing membesar dengan keluarga yang penyayang dan beliau menghadapi konflik kerana perbezaan dengan manusia biasa. Namun, dalam Brightburn, Brian mengambil jalan jahat, berlainan dengan Clark Kent dalam Superman. Namun, pada pendapat kami konflik yang dipaparkan dalam filem ini yang dihadapi Brian Breyer tidak cukup hebat bagi menjustifikasikan pilihan beliau untuk menjadi jahat. Malah, jahatnya juga bukan main lagi. Seperti menjadi psikopat, dimana tiada langsung konflik dalaman dalam dirinya yang bertarung antara menjadi baik atau jahat. Ini menggambarkan beliau secara semulajadi adalah jahat.

Akibatnya dengan gabungan kuasanya yang hebat dengan kejahatannya yang tiada berpenghujung, watak Brian Breyer ini tidak ubah seperti hantu dalam filem-filem hantu seperti The Conjouring. Beliau terlalu kuat dan tidak dapat ditandingi. Ini menjadikan jalan ceritanya tidak unik dan tidak menarik kerana penonton sudah sedia maklum tiada siapa dapat mengalahkannya.

Brightburn

Dari segi pengolahan babak-babaknya, terutamanya babak seram, filem ini memang tidak menghampakan. Penonton yang gemarkan filem hantu seram pasti boleh melihat persamaan babak-babak seram dalam filem Brightburn dengan filem-filem hantu. Amaran harus diberi kerana babak seramnya agak mengerikan dari segi visualnya. Ia tidak sesuai ditonton penonton di bawah 18 tahun.

Secara keseluruhannya, filem ini pada awalnya ada potensi untuk menjadi sebuah filem yang unik dan menarik. Namun, disebabkan pilihan jalan cerita dan pengolahan babaknya, ia tidak ubah seperti sebuah filem hantu seram. Brian Breyer, sebagai seorang makhluk asing, tidak memperlihatkan tujuan hidup yang menarik selain “Take Earth” (Kuasai bumi). Tiada perancangan yang lebih mendalam yang boleh mencabar fikiran penonton yang gemarkan penerangan yang lebih teknikal dan putaran plot yang lebih kompleks.

Positif vs Negatif

Positif

  • Jalan cerita yang pada awalnya berpotensi

Negatif

  • Brian Breyer terlalu jahat tanpa sebab yang munasabah selain beliau dikawal oleh kuasa jahat atau memang semulajadi jahat.
  • Jalan cerita tidak ubah seperti filem hantu seram biasa

Kesimpulan

FIlem Brightburn pada awalnya nampak seperti berpotensi menjadi sebuah filem menarik, malangnya pengolahan filemnya yang kurang bermakna mengakibatkan ia tampak seperti sebuah filem seram biasa-biasa sahaja. Namun, jika anda memang seorang peminat filem seram dan mahu sedikit kelainan dari segi tema, anda bolehlah menonton filem ini. Tapi jika anda peminat filem Sci-fi yang mengharapkan satu genre filem yang unik, anda akan hampa.

Penilaian: 7/10

IMDB

The post Brightburn – Kisah Superman Versi Jahat appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/2HHPcmd

John Wick Chapter 3 Parabellum – Selangkah Lebih Ke Dalam Dunia Pembunuh Upahan

Bahagian ke tiga dalam siri filem John Wick Chapter 3 Parabellum sememangnya sebuah filem yang kami tunggu-tunggu dan kami pasti ramai juga tertunggu-tunggu  filem ini juga. Seawal pukul 10 kami telah menunggu di hadapan pawagam untuk menontonnya dan walaupun terdapat sedikit masalah teknikal di awal tayangan, kami berpeluang juga menonton filem ini dengan gembiranya. Berikut adalah pendapat kami mengenai filem ini.

John Wick Chapter 3 Parabellum

John Wick Chapter 3 Parabellum – Selangkah Lebih Ke Dalam Dunia Pembunuh Upahan

John Wick Chapter 3 Parabellum menyambung kisah filem sebelumnya di mana satu kontrak untuk pembunuhan John Wick telah dikeluarkan akibat kesalahannya membunuh di dalam kawasan The Continental. beliau diberi masa sehingga pukul 6pm sebelum kontrak bermula.

John perlu melarikan diri sebelum pemburuan bermula. Mampukah beliau melarikan diri dan bagaimanakah beliau akan menyelamatkan diri dari kontrak yang menyaksikan semua pembunuh upahan memburunya berikutan tawaran lumayan USD17 juta? Tonton filem ini di pawagam berhampiran.

 

John Wick Chapter 3 Parabellum

Review

Filem John Wick Chapter 3 Parabellum secara umum akan membongkarkan lebih mendalam tentang dunia pembunuh upahan yang dikawal oleh organisasi digelar The High Table yang mempunyai peraturan ketat bagi mengawalselia “industri” tersebut. Ini memberikan filem ini satu kompleksiti yang lebih tinggi berbanding filem sebelumnya. Namun, pada dasarnya ia sebuah filem 70% aksi 30% jalan cerita.

Bercakap mengenai jalan cerita, dengan terdedahnya latarbelakang organisasi High Table, jalan cerita filem ini lebih menarik dan putaran plotnya (plot twist) tidak dijangka. Namun, seperti kami katakan, filem ini 70% aksi, jadi tak perlulah meletakkan harapan yang tinggi untuk satu jalan cerita bertaraf Oscar. Walaubagaimanapun, apa yang pasti ialah ia memberi laluan kepada pelbagai kemungkinan yang lebih menarik dalam Chapter 4 nanti. Ya, kesudahan filem ini sudah seolah menjanjikan sebuah lagi sequel.

Berkenaan bab aksi dan berlawan, jika Chapter 2 lebih menampilkan aksi berasaskan senjata api, Chapter 3 mempunyai babak-babak berlawan yang bercampur antara senjata api, pisau/senjata tajam dan tempur tanpa senjata. Di sini penonton disajikan dengan pelbagai teknik berlawan terutamanya gaya ninja yang digunakan pihak lawan utama John Wick. Apa yang jelas adalah babak lawannya bukan sembarang babak lawan. Jelas sekali para pembikin dan ahli koreografi mempunyai ilmu tinggi dalam bidang masing-masing dan teknik yang digunakan adalah realistik.

Namun tak dapat dinafikan lakonan Keanu Reeves sedikit kaku, seperti biasa. Tapi ia boleh dimaafkan kerana skill berlawan dan penggunaan senjatanya memang terbaik. Lakonan Mark Dacascos juga sedikit kekurangan. Beliau sedikit keliru dan tersekat antara gaya lakonan ceria dan serious. Namun, seperti Keanu, skill berlawannya memang tip top. Beliau merupakan pelakon yang agak terkenal dikalangan rakan-rakan admin semasa di sekolah melalui lakonannya sebagai Capoeira Maestre dalam filem Only the Strong.

Apa pun filem John Wick Chapter 3 Parabellum ini memang sebuah filem wajib tonton bagi mereka yang meminati filem John Wick dan filem aksi secara umum.

Positif vs Negatif

Positif

  • Jalan cerita lebih menarik berbanding filem-filem sebelumnya
  • Aksi berlawan dan tempur senjata yang terbaik
  • Penyertaan pelakon-pelakon Indonesia sebagai watak jahat

Negatif

  • Lakonan sedikit kaku bagi Keanu
  • Kebolehan berbahasa asing Keanu kurang memberangsangkan

Kesimpulan

Seperti yang dikatakan tadi, filem John Wick Chapter 3 Parabellum sememangnya sebuah filem yang wajib ditonton peminat John Wick. Filem ini lebih merupakan satu jambatan antara Chapter 2 dan Chapter 4 di mana ia menyediakan latarbelakang asas mengenai dunia High Table dan pembunuh upahan supaya anda boleh memahami Chapter 4.

Spoiler: Parabellum bermaksud “Bersedia untuk perang”

Penilaian: 8/10

IMDB

 

The post John Wick Chapter 3 Parabellum – Selangkah Lebih Ke Dalam Dunia Pembunuh Upahan appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/2Q5uO1U

The Curse of The Weeping Woman – Filem Seram Piawai Masa Kini

Sejak universe filem seram The Conjouring (tak pasti universe ini dipanggil apa) diperkenalkan, banyak filem-filem seram telah dibikin untuk disertakan dalam universe tersebut. Antaranya, The Conjouring, The Nun, Annabelle dan sebagainya. The Curse of the Weeping Woman merupakan salah satu filem dalam universe ini. Walaupun filem ini telah lama ditayangkan, kami baru sahaja berpeluang menonton filem ini di pawagam.

The Curse of The Weeping Woman – Filem Seram Piawai Masa Kini

The Curse of The Weeping Woman mengikuti kisah seorang pekerja sosial yang “menyelamatkan” anak-anak seorang ibu tunggal dari “penderaan”, walhal keluarga tersebut telah terjerat dalam lagenda seram Mexico melibatkan hantu bernama La Llorona.

The Curse of The Weeping Woman

Mengikut lagenda, La Llorona merupakan seorang yang wanita cantik yang hidup di zaman 1700-an di Mexico dan mengahwini seorang jejaka tampan dan mendapat 2 orang anak. Setelah mengetahui suaminya curang, beliau telah membunuh anak-anaknya dengan melemaskan mereka di dalam sungai. Kini beliau kembali sebagai hantu untuk mencari kanak-kanak untuk “menggantikan” anak beliau.

The Curse of The Weeping Woman

Review

Sesiapa yang telah menonton filem-filem dalam universe filem seram ini tentunya mengetahui apa yang boleh dijangkakan dalam filem ini. Walaupun pengarahnya bukan James Wan, tetapi beliau adalah salah seorang produser filem ini. Lagipun umum mengetahui betapa James Wan telah memberi kesan dalam menetapkan standard atau piawai bagi filem-filem hantu modern akhir-akhir ini.

Filem ini mempunyai unsur-unsur tipikal dalam sesebuah filem seram modern seperti babak terkejut, babak tidak tahu hantu keluar dari mana, serta babak hantu dikalahkan oleh item “suci”. Semuanya boleh dijangka jika anda biasa menonton filem-filem hantu James Wan.

The Curse of The Weeping Woman

Sukar juga untuk mencari kekuatan atau keunikan filem ini berbanding filem-filem hantu lain. Mungkin jika anda jenis penonton yang gemar ditakutkan oleh filem seram, anda mungkin berminat menonton filem ini. Anggaplah ia seperti sebuah filem aksi generik yang banyak dibikin di Holywood dengan tujuann hanya untuk membuat duit, tetapi filem ini dalam genre seram.

Tapi jangan salah sangka, filem ini dibuat dengan baik. Lakonan watak-wataknya juga memuaskan. Cuma ia terlalu boleh dijangka untuk menjadi sebuah filem yang boleh diingati.

A

Positif vs Negatif

Positif

  • Jalan cerita yang memuaskan
  • Lakonan yang baik
  • Sinematografi dan pengolahan babak yang baik

Negatif

  • Jalan cerita sangat boleh dijangka

The Curse of The Weeping Woman

Kesimpulan

Kesimpulannya, filem The Curse of The Weeping Woman hanyalah sebuah filem seram piawai yang boleh dijangka. Namun, jika anda seorang peminat filem seram yang hanya mencari peluang ditakutkan dipawagam, dan tidak  begitu kisahkan jalan cerita, filem ini untuk anda. Bagi mereka yang menonton filem untuk jalan cerita, mungkin akan hampa.

Penilaian: 5/10

IMDB

The post The Curse of The Weeping Woman – Filem Seram Piawai Masa Kini appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/2LKTb6z

Tempat percutian menarik di selangor

Berikut adalah senarai tempat-termpat percutian menarik di negeri Selangor Darul Ehsan :

1) Pantai Morib, Banting
2)Pusat Rekreasi Sungai Congkak
3)Tadom Hill Resorts
4)The Kabin
5)Kelip-kelip Kampung Kuantan
6)Singgah Santai Resort
7)Bukit Malawati
8)Ajlaa Village Resort
9)Pantai Remis
10)Impian Rimba Resort Enterprise
11)Pantai Tanjung Rhu, Pulau Carey
12)Teratak Tokwan
13)Rekreasi Air Terjun Serendah
14)Paya Indah Wetlands
15)Taman Rekreasi Alam Megah
16)Zoo Negara Malaysia
17)Sunway Lagoon
18)Air Terjun Sungai Gabai, Hulu Langa

Avengers Endgame: Penghabisan yang Epik Kepada Siri Filem yang Epik

Selama dua minggu lebih Wayangkini telah menahan dari membuat review filem Avengers Endgame untuk mengelakkan tersebarnya spoiler ke khalayak ramai. Namun dengan beratus-ratus tayangan sehari di pawagam, agak selamat untuk mengatakan kebanyakan peminat Avengers telahpun menonton filem tersebut dan mungkin yang tinggal hanyalah mereka yang mahu menonton untuk kali kedua. Jadi kami akhirnya mengambil keputusan untuk menulis review ini. Terdapat sedikit spoilers dalam review ini, jadi jika anda belum tonton filem ini, sila lah tonton dulu.

Avengers Endgame

Avengers Endgame: Penghabisan yang Epik Kepada Siri Filem yang Epik

Filem Avengers Endgame menyambung kisah Avengers Infinity War yang lepas di mana separuh dari makhluk di cakerawala telah dihapuskan Thanos. Adiwira yang tinggal hanyalah Captain America, Thor, Ironman, Hulk, Blackwidow, Hawkeye sat dua adiwira lain. Tidak dilupakan juga Captain Marvel yang membuat kemunculan sulung dalam filemnya tersendiri baru-baru ini.

Ironman dan Nebula terperangkap dalam kapal angkasa Gurdians of the Galaxy setelah rosak dalam Infinity War, manakala yang lain berada dalam keadaan putus asa di bumi setelah kekalahan mereka kepada Thanos. Bagaimanakah mereka akan mengalahkan Thanos? Tontonlah filem ini di pawagam kerana kami tidak mahu merosakkan pengalaman anda.

Review

Seperti sangkaan ramai, kami sangka filem ini adalah berkenaan Avengers mengalahkan Thanos, namun sebenarnya tidak semudah itu. Awal-awal lagi terdapat plot twist yang menyebabkan penonton kebingungan. “Setakat ini sahajakah filem ini?”, tanya mereka. Namun ia sebenarnya permulaan kepada satu cerita yang panjang dan berputar belit.

Sejujurnya kami sukakan plot twist ini kerana ia menyediakan ruang yang luas untuk menjadikan filem ini lebih dramatik dan berpeluang menjadikan jalan ceritanya lebih padat serta berisi. Ternyata kami tidak dihampakan dengan jalan cerita yang bukan sahaja menarik dan memuaskan, malah antara yang terbaik dari segi nilai hiburan. Kami langsung tidak bosan menonton filem ini dan tidak jemu menonton gelagat adiwira yang lucu dan berani. Paling memuaskan adalah babak peperangan terakhir yang membawa kejutan yang tidak disangka-sangka dalam peperangan melawan Thanos. Sungguh puas hati!

Avengers Endgame

Paling menari adalah berkaitan dengan Captain Marvel. Di barat, ramai peminat Marvel Studios kurang bersetuju meletakkan Captain Marvel sebagai penyelamat bumi. Ini kerana watak itu kurang terkenal dan hanya mempunyai satu filem. “Orang baru, tapi masuk-masuk dah jadi hero paling kuat dan dijangka mengalahkan Thanos. Mana aci!”, kata mereka.  Sukacita dimaklumkan itu bukan kesnya. Bukan sahaja Capatin Marvel menjadi watak sampingan sahaja, malah bukan dia yang membunuh Thanos, walaupun beliaulah adiwira paling kuat dalam kumpulan Avengers. Ini tentu menggembirakan peminat-peminat Marvel.

Avengers Endgame

Sejujurnya sukar untuk mencari kelemahan dalam filem ini. Jalan ceritanya menarik, babak aksi dan perangnya epik, watak-wataknya berkarisma (kecuali Captain Marvel yang lain macam sikit) dan mempunyai campuran unsur aksi, kelakar, kehampaan, harapan dan kesedihan yang seimbang. Ia memang patut ditonton oleh semua lapisan masyarakat. Malah masa 3 jam berlalu begitu pantas semasa kami menikmati tontonan kami. Kami tidak mahu spoil terlalu banyak mengenai filem ini, cukup kami katakan, anda patut tonton filem ini.

Avengers Endgame

Positif vs Negatif

Positif

  • Jalan cerita yang epik dan menghiburkan
  • Gabungan babak aksi, jalan cerita, kesedihan dan harapan yang cukup mantap
  • Lakonan watak-watak berkarisma

Negatif

  • Tidak ada poin negatif yang begitu jelas

Kesimpulan

Kesimpulannya, kami tak perlu cakap banyak, filem Avengers Endgame ini sememangnya sebuah filem yang epik dan harus ditonton oleh semua lapisan masyarakat. Anda tidak akan hampa menonton filem ini.

Penilaian: 10/10

IMDB

The post Avengers Endgame: Penghabisan yang Epik Kepada Siri Filem yang Epik appeared first on WayangKini.



from WayangKini http://bit.ly/2GPUawA