Review Filem

Review Filem THE TRANSCENDENCE
Terjemahan tajuk THE TRANSCENDENCE dalam Bahasa Melayu  di pawagam ialah DI LUAR KOTAK PEMIKIRAN. Kalau diikutkan memang di luar kotak pemikiran la jugak sebab mane mungkin manusia boleh dijadikan seperti komputer. Memandangkan ini hanya lah sebuah filem dan berbentuk sci-fi, maka semuanya tak mustahil.

Mengisahkan tentang Dr. Will Caster lakonan Johnny Depp yang telah dipindahkan segala memorinya ke dalam sebuah komputer. Isterinya (Scarlett Johanson) melakukan perkara tersebut supaya segala kajian yang telah dilakukan Will tidak terkubur begitu sahaja. Setelah matinya Will, dia pun menjadi sebuah komputer  dan menguasai ke semua maklumat yang ada di dalam dunia ini termasuklah pasaran Wall Street dan sebagainya.

Will berfungsi sama seperti dia masih hidup. Tetapi masalah yang sama dihadapi oleh setiap supercomputer adalah soalan 'adakah kamu sedar'? Setiap komputer termasuk PINN iaitu komputer yang pernah dicipta oleh Will bersama rakannya juga tidak dapat menjawab pertanyaan seperti ini.

Semenjak Will menjadi komputer, dia telah melakukan banyak kebaikan untuk manfaat manusia. Antaranya seperti membantu manusia-manusia yang putus harapan, memulihkan semula ekosistem sehingga pencemaran dapat di atasi hinggakan air sungai tidak lagi berbahaya untuk diminum dan sebagainya. Ke semua manusia-manusia yang telah 'dipulihkan' oleh Will ini bagaimanapun diambil untuk 'bekerja' dengannya seperti membantu mengekalkan empayar yang dibina oleh Will di sebuah pekan yang berada di sebuah gurun. Mereka membantu mennyelenggara ke semua kincir-kincir angin yang dibina oleh Will bagi menyalurkan tenaga kepada empayar yang dibinanya. Walaubagaimanapun, pihak kerajaan telah tersalah tafsir dan menganggap Will cuba membina sebuah kubu bagi tujuan ketenteraan. Akibatnya Will dan orang-orangnya terpaksa berperang dengan wakil tentera daripada kerajaan iaitu pengganas. Kerajaan tidak menghantar tentera sebenar kerana sedar bahawa mereka pasti tidak mampu mengatasi kekuatan orang-orang Will yang mampu memulihkan semula diri mereka dengan sendirinya sekiranya mereka tercedara selain dapat 'menyalin' semula ke semua tentera-tentera kerajaan tersebut. Prinsip yang diguna oleh Will dalam berperang itu bukanlah untuk menghapuskan tetapi untuk mengatasi.

Dalam masa yang sama, isteri Will telah mengetahui kesalahan yang telah dilakukan oleh Will dan juga terpengaruh dengan agen-agen kerajaan yang mengatakan Will sebenarnya bukan lagi manusia tetapi hanya sebuah komputer yang bertindak tanpa maksud yang jelas seperti manusia. Agen-agen kerajaan melalui rakan Will telah merancang untuk menanam virus ke dalam salah satu bahan eksperimen Will iaitu manusia yang telah dipulihkan oleh Will kerana hanya dengan cara itu sahaja empayar Will dapat dimusnahkan. Berjayakah Will mempertahankan empayarnya? Saksikan THE TRANSCENDENCE.

0 Comments:

Catat Komen

Sebarang komen membina adalah di alu-alukan.